, , , , ,

When the Report Is Silent: Can a Reviewer Say the Analysis Was Never Done?

Joshua Walitt, Founder and CEO, Walitt Solutions

Appraisers push back hard on this one, but is the pushback legitimate?

Development and reporting are separate obligations. STANDARD 1 governs what you do. STANDARD 2 governs what you say about it. The Appraisal Foundation is explicit that the reporting option you choose “does not affect the USPAP requirements for development” (2024 USPAP GRM, Advisory Opinion 38, page 114). So when a reviewer concludes that a required analysis was not performed, and the only evidence is that the report never describes it, the objection arrives fast: you are judging my development by my reporting.

The separation between development and reporting is real.
The protection people think it offers is not.

The report is where you show the work

For an Appraisal Report, the lead-in to Standards Rule 2-2(a)(x) requires the appraiser to “provide sufficient information to indicate that the appraiser complied with the requirements of STANDARD 1” (2024 USPAP, page 23). Demonstrating STANDARD 1 compliance is itself a STANDARD 2 content requirement, and the subparts that follow describe what the demonstration looks like, including a summary of the information analyzed.

Guidance takes the question head on. FAQ 345 asks whether a reviewer may conclude that no analysis was performed when none is presented in an Appraisal Report. The answer is one word: “Yes.” It goes on: “If an Appraisal Report does not provide this required summary, it is reasonable for a reviewer to conclude that no analysis was performed in developing the appraisal” (2024 USPAP GRM, page 283).

Standards Rule 2-2(a)(x) is the enforceable requirement and FAQ 345 is guidance illustrating how it applies. They point the same direction.

The Restricted Appraisal Report (as opposed to the Appraisal Report) option proves the point by contrast

Consider what the other reporting option requires. Only the Restricted Appraisal Report must “clearly and conspicuously warn that the report may not contain supporting rationale for all of the opinions and conclusions set forth in the report” (2024 USPAP, Standards Rule 2-2(b)(iv), page 24). That warning exists because in that option the rationale lives in the workfile instead.

No such warning attaches to the Appraisal Report option, because none is needed. By selecting the Appraisal Report option (and identifying it as such in the report), the appraiser represents that the report itself carries the supporting rationale. Pair that with the definition of Credible, which requires that assignment results “require support, by relevant evidence and logic” (2024 USPAP, DEFINITIONS, page 4), and an Appraisal Report that states a conclusion while showing nothing behind it has a content problem no matter what happened at the desk.

Four limits that keep the conclusion honest

A reviewer who reasons this way still must understand four qualifications.

  • It is rebuttable, but the workfile has to predate the report. The Record Keeping Rule requires a workfile to be “in existence prior to the issuance of any report or other communication of assignment results” (2024 USPAP, page 12). Rationale assembled after a complaint occurs does not rebut anything. (In fact, it tends to create a second problem.)
  • A workfile does not cure the report. Intended users rely on the report, and Standards Rule 2-1(b) still requires it to “contain sufficient information to enable the intended user(s) of the appraisal to understand the report properly” (2024 USPAP, page 22). A complete workfile narrows the finding to reporting. It does not erase it.

For example, a report lacking components required by the IRM for a tax-related appraisal or a report lacking components required by the Fannie Mae Selling Guide or HUD Handbook 4000.1 for a conventional or FHA report cannot be considered to have “sufficient information to enable the intended user(s) of the appraisal to understand the report properly,” as the intended users are expecting those contents to be present in the report.

  • Brevity is not the deficiency. Content must be “appropriate for the intended use” (2024 USPAP, Standards Rule 2-2(a), page 22). The test is whether an intended user can understand the report properly and is not misled by it (Standards Rule 2-1(a) and 2-1(b)), not how many pages it runs. Short reports clear that bar constantly. Silent ones do not.
  • Severity and cause are separate questions. Whether a gap reflects haste, an error that affected the result, or something more serious is a different analysis from whether the gap exists. Establishing the gap does not settle what it means.

The practical version

For appraisers: write the summary. Two sentences on what you examined and why it supports the adjustment will do more for you in a complaint than any vast amount of work that is visible to no one. In an Appraisal Report, your report is not merely a summary of your analysis. It is the evidence of it.

For reviewers: if you are reaching a development conclusion from an absence in the report, say that is what you are doing.

 


Have a question or problem? Need education or support?
We have solutions.

Go to our Services page or email support@walitt.com.


Material is valid as of the date created and may not have current links or current information. Users of this material are responsible for ensuring the validity of information.